Design Thinking on avain asiakasymmärrykseen
Palaute työntekijöiltä on ollut pääosin positiivista. Ihmiset ovat kokeneet Design Thinking Academyn erilaisena ja uudenlaisena tapana oppia.
”Olemme onnistuneet aktivoimaan ihmisiä ja rakentamaan uudenlaisen tavan oppia. Olemme saaneet myös paljon kiitosta upeasta visualisoinnista. Osa fortumlaisista on kokenut oppimisympäristön myös haastavaksi. Sisältöön pureutuminen vaatii ajattelua ja pohdintaa. Tämä oli toisaalta myös tavoitteemme”, Fortumin Vesa kertoo.
Solitan Lauri Lukan mukaan tämänkaltaisissa projekteissa on pohjimmiltaan kyse on laajemmasta kulttuurimuutoksesta kohti asiakaskeskeisyyttä.
”Asiakasymmärryksen tulisi olla jokaisen yrityksen toiminnan ytimessä, mutta käytännössä tämä on hankalaa. Miten esimerkiksi huomioida asiakkaiden palautteet monimutkaisissa verkostoissa? Asiakaslähtöisyys edellyttää empatiaa ja kykyä kuunnella, eikä tämän tulisi olla tänä päivänä vierasta liiketoimintaorientoituneillekaan johtajille”, Lukka sanoo.
”Halusimme löytää tasapainon uuden oppimisen ja omaan työhön soveltamisen välillä. Itseopiskelu vaatii työntekijöiltä paljon. Siksi halusimme innostaa ihmisiä oppimaan uutta visuaalisen tarinankerronnan sekä konkreettisten omaan työhön liittyvien esimerkkien avulla. Tätä oppimiskokonaisuutta on myös jatkossa helppo laajentaa ja näin vahvistaa asiakaskeskeisyyden jalkauttamista organisaation eri tasoille”, Solitan senior business designer Mikko Väätäinen kertoo.
Vesa pitää jatkuvaa oppimista tärkeänä.
”Tällaisissa yhteistyöprojekteissa kaikki osapuolet oppivat toisiltaan uutta, ja se on merkityksellistä. Hienoa oli myös kumppaneidemme joustavuus ideoidemme suhteen. Kaikki lähti liikkeelle tyhjältä pöydältä. Lopputuloksena oli fortumlaisille täysin uusi oppimiskokonaisuus ja tapa laajentaa omaa ajattelua”, Vesa kertoo.