Sanoma

Big data ja analytiikka vauhdittavat Sanoman verkkopalveluiden kehittämistä

Sanoma on Suomen johtava monikanavainen mediatalo. Sanoman verkkosivustoista esimerkiksi Iltasanomat.fi ja Helsingin Sanomien hs.fi kuuluvat kävijämääriltään Suomen suosituimpiin verkkopalveluihin. Sanoma halusi palvella niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaitaan paremmin ja hyödyntää palveluissa syntyvää tietoa tehokkaammin. Rakensimme Sanoman kanssa big data ja analytiikka – ratkaisun, jolla valtavasta tietomassasta voidaan nyt jalostaa oikeaa polttoainetta palveluiden kehittämiseen ja liiketoiminnan tueksi.

Sanoman palveluissa vierailee viikoittain miljoonia suomalaisia. Palveluissa syntyy valtavasti tietoa siitä, miten kuluttajat käyttävät palveluista, mitä sisältöjä kulutetaan ja miten. Tieto on tyypillisesti monimuotoista ja hajallaan eri palveluissa. Perinteisin menetelmin tämän tiedon käsittely, analysointi ja hyödyntäminen on työlästä, hidasta ja kallista.

Suomen suosituimmissa verkkopalveluissa syntyvä tietomassa liiketoiminnan tueksi

Hajanaisesta ja sirpaleisesta tietomassasta oli vaikea saada kokonaisvaltaista tietoa verkkopalveluiden kehittämisen tueksi. Hyödyntämällä tietoa paremmin, kuluttajille voitaisiin tarjota parempia palveluita ja henkilökohtaisempi käyttökokemus. Sanoman yritysasiakkaiden palvelemiseen se tarjoaisi paljon mahdollisuuksia muun muassa kohdennetun markkinoinnin muodossa.

Palveluissa syntyy valtavasti tietoa siitä, miten kuluttajat käyttävät palveluita, mitä sisältöjä kulutetaan ja miten.

Yhteistyömme Solitan kanssa sujui alusta saakka hyvin. Saimme ensimmäiset verkkopalvelumme uuden analytiikan osalta tuotantoon nopeasti. Pasi Ruhanen, Head of Consumer Data Asset, Sanoma

Big data- ja analytiikkaratkaisu jalostamaan tietoa vaiheittain

Lähdimme Sanoman kanssa vaiheittain rakentamaan eri palveluista tulevan tiedon hyödyntämiseen uutta big data- ja analytiikkaratkaisua. Valitsimme sopivimmat teknologiat, ja suunnittelimme ja toteutimme ratkaisun alusta loppuun yhdessä Sanoman asiantuntijoiden kanssa.

Ratkaisu kerää, käsittelee ja analysoi eri verkkopalveluissa miljoonien kävijöiden synnyttämää dataa yhtenäisellä tavalla tuoden sen käytännössä reaaliaikaisesti saataville. Tästä tietomassasta analysoidaan tietojen suhteita toisiinsa sekä etsitään toistuvuuksia ja trendejä, joita voidaan käyttää palvelujen kehittämisen lähtökohtana. Tämä kaikki tehdään käyttäjien anonymiteetti säilyttäen.

Ratkaisu mahdollistaa valtavan tietomäärän keräämisen ja analysoinnin kustannustehokkaasti.

Parempia palveluita nopeammin

Ratkaisu mahdollistaa valtavan tietomäärän keräämisen ja analysoinnin kustannustehokkaasti. Tiedot käsitellään pilvessä, jolloin analytiikkaa voidaan tehdä jatkuvasti ja ratkaisu skaalautuu tarpeen mukaan helposti.

Muutoksiin palveluiden käyttäjien toiminnassa voidaan reagoida aiempaa nopeammin, ja kehittää palveluita ketterästi ja joustavasti laadukkaamman ja tuoreemman tiedon pohjalta. Päätöksenteon pohja siirtyy historiatiedon keräämisestä reaaliaikaisen tiedon hyödyntämiseen. Big dataa ja analytiikkaa hyödynnetään Sanomassa vähitellen laajentuen uusiin maihin ja uusiin verkkopalveluihin.

Sanoma pystyy nyt kehittämään palveluitaan vastamaan entistä paremmin kuluttajien tarpeisiin. Yritysasiakkailleen Sanoma pystyy tarjoamaan parempaa tietoa siitä, miten tavoittaa juuri heille tärkeä asiakkaat verkkopalveluissa.

Tulokset

 • Big data- ja analytiikkaratkaisu jalostaa Sanoman verkkopalveluissa syntyvää valtavaa tietomassaa liiketoiminnan tueksi
 • Helpottaa ja nopeuttaa palveluiden kehittämistä
 • Päätöksenteko pohjautuu entistä reaalisaikaisempaan tietoon
 • Muutoksiin voidaan reagoida nopeammin
 • Kuluttajille voidaan tarjota entistä henkilökohtaisempi käyttökokemus
 • Yritysasiakkaille parempia mahdollisuuksia kohdennettuun markkinointiin
 • Pilvipalvelu skaalautuu tarpeen mukaan helposti

Big Datassa ja analytiikassa on valtava potentiaali, kun halutaan toimia nopeammin, ennustaa tulevaa kehitystä ja sitä kautta tuottaa asiakkaillemme entistä parempaa palvelua.Pasi RuhanenSanoma

Solitan rooli

 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Jatkuvat palvelut
 • Ylläpito

Teknologiat

 • Amazon Web Services

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Joni Ojamäki

Director, Analytics

[email protected]

045 1300 269